Lesz nyugdíja a mai fiataloknak? avagy, Miért fontos az öngondoskodás már 2023-ban?

Magyarországon egyre inkább előtérbe kerül az öngondoskodás kérdése a fiatalok körében, hiszen a jövőben nem lehetünk biztosak abban, hogy elegendő nyugdíjban részesülhetünk az államtól. Az állami nyugdíjak bizonytalan jövője arra ösztönzi a fiatalokat, hogy már most cselekedjenek és gondolkodjanak a megtakarításban.

Az utóbbi években a pénzügyi szolgáltatók komoly szerepet vállaltak a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás népszerűsítésében. Azonban a magyarországi pénzügyi kultúra még mindig nem teljesen hatott az emberek többségére, és sok időre van szükség ahhoz, hogy az emberek elkezdjenek gondolkodni az öngondoskodás fontosságáról.

A magyar fiatalok körében található olyan kis réteg, akik már most tudatosan választják a nyugdíjcélú megtakarítást. Ők aktívan nyomon követik a megtakarításaik alakulását, és felismerik annak fontosságát, hogy saját maguk gondoskodjanak a jövőjükről. Nemcsak a városokban, hanem vidéken is számos fiatal választja a megtakarítási lehetőségeket, akár munkáltatói, rokoni vagy üzletkötői ajánlás alapján.

Fontos, hogy a fiatal generáció megértse az öngondoskodás jelentőségét, és kezdjenek el időben megtakarítani a nyugdíjra. A korai kezdés és rendszeres megtakarítás lehetővé teszi számukra, hogy kényelmes és biztonságos jövőt teremtsenek maguknak, függetlenül attól, hogy vidéken vagy a fővárosban élnek. Az öngondoskodás elengedhetetlen azok számára, akik szeretnének anyagi függetlenséget és megfelelő életszínvonalat fenntartani nyugdíjas éveikben.

A HelloVidék a Pénzügyi-védőháló Tervező Kft. ügyvezetőjét, Bori Barbarát, a Metlife partnerét és az Allianz Hungária Zrt. képviselőjét kérte fel, hogy nyilatkozzanak a témában, miszerint Magyarországon egyre hangsúlyosabbá válik az öngondoskodás kérdése a fiatal generációk körében, annak ellenére, hogy sokan még mindig bíznak az állami nyugdíjrendszerben. Szakértők válaszoltak arra a kérdésre, hogy mennyire elterjedt a nyugdíjcélú megtakarítás a magyar fiatalok között, mikor kezdenek jellemzően félretenni, és mennyire tudatosak a vidéki fiatalok a megtakarítás terén, különösen a fővároshoz képest:

„Azok a generációk, akik az utóbbi időben érték el a nyugdíjas kort vagy a közeljövőben érnek el oda még úgy szocializálódtak, hogy az állam gondoskodik mindenről, az egyénnek csak annyi a dolga, hogy dolgozzon és fizesse az adót. Az utóbbi években több pénzügyi szolgáltató felvállalta a feladatot társadalmi szerepvállalásban, hogy népszerűsítse, hangsúlyozza a több lábon állás, az öngondoskodás szükségességét. A magyarországi pénzügyi kultúrában azonban ez nemrég kezdett csak gyökeret verni, sok idő kell ahhoz, hogy az emberek nagy tömegének gondolkozására ez hatással legyen

-derült ki a szakértők válaszából.

Az öngondoskodás fontossága tehát nem csupán a fővárosban érvényesül, hanem vidéken is. Minden fiatalnak érdemes tájékozódni a megtakarítási lehetőségekről és konzultálni pénzügyi szakértőkkel annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb döntéseket hozhassák a jövőjük érdekében. A saját megtakarítások felépítése lehetőséget teremt arra, hogy önállóan irányítsák anyagi helyzetüket és biztonságban tudják magukat a nyugdíjas éveikben.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük